Tuesday 8 May 2007

Όταν η δημοκρατία κατασκευάζει ενόχους

Όταν η δημοκρατία κατασκευάζει ενόχους…
από αλληλέγγυοι- ες από τις σχολές του ΕΜΠ 4:08μμ, Τρίτη 8 Μαΐου 2007


Προκύρηξη αλληλεγγύης στον Π.Κ. και στους συλληφθέντες από θεσσαλονίκη που μοιράστηκε στο Πολυτεχνείο σε 400 αντίτυπα.

Στις 4/5, κατά τη διάρκεια ενός πάρτυ του φοιτητικού ραδιοφωνικού σταθμού 1431ΑΜ στο Πολυτεχνείο της Θεσσαλονίκης, πραγματοποιούνται επεισόδια έξω από αυτό που διαρκούν μέχρι τις 5 τα ξημερώματα. Μετά τη λήξη του πάρτυ, γίνονται 15 προσαγωγές φοιτητών που συμμετείχαν σε αυτό.

Τελικά, συλλαμβάνονται μόνο 5 από αυτούς. Ανάμεσα τους και ο Π. Κ. δευτεροετής φοιτητής της σχολής Χημικών Μηχανικών, που συνελήφθη την ώρα που επέστρεφε σπίτι του. Για τους μπάτσους, το χρώμα των παπουτσιών του (που όπως υποστηρίζουν το αναγνώρισαν σε ένα από τα άτομα που έκαναν τα επεισόδια), καθώς η ιδιότητά του ως φοιτητή της σχολής των Χημικών Μηχανικών αρκούσαν ως στοιχεία για να παρουσιάσουν στον κόσμο έναν από τους δράστες των επεισοδίων. Φυσικά, δεν ήταν μόνο αυτά που τους έκαναν να του φορτώσουν 3 κακουργήματα και 5 πλημμελήματα βασιζόμενα σε ψευδείς καταθέσεις μπάτσων.

Ο Π. Κ. υπήρξε ένας από τους 49 συλληφθέντες (61 στο σύνολο) της πορείας στις 8/3 που πιάστηκαν τυχαία σε κυκλωτική κίνηση της αστυνομίας. Και οι 49, τότε, κατηγορήθηκαν με 3 πλημμελήματα (διατάραξη κοινής ειρήνης, σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική συμμορία και απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης). Το δικαστήριο, μετά από 15 ημέρες δίκης στην οποία οι αστυνομικοί μάρτυρες κατηγορίας έδωσαν ένα ρεσιτάλ θεάτρου και παραλόγου, τους αθώωσε πανηγυρικά, ενώ παράλληλα έστειλε την δικογραφία στον εισαγγελέα για να εξεταστεί αν κατά τη σύλληψή τους αλλά και μετά ασκήθηκε πάνω τους βία (οι 15 από τους 49 έφεραν βαριά τραύματα και σπασίματα). Η απόφαση αυτή, που βρήκε σύμφωνο το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας, φαίνεται να ενόχλησε ιδιαίτερα ΜΜΕ και αστυνομία, που ετοιμάζονταν να ζήσουν στιγμές δόξας μέσα από μια πιθανή καταδίκη των 49. Οι καθημερινές τους δηλώσεις, ότι η αστυνομία συλλαμβάνει και η δικαιοσύνη αθωώνει, έγιναν κεντρικό σύνθημα στα δελτία των 8. Δημοσιογράφοι και μπάτσοι κλαίγονταν για την αθώωση των 49 και ζητούσαν επίμονα συλλήψεις και καταδίκες.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η προσαγωγή (που αργότερα μετατράπηκε σε σύλληψη) του Π. Κ. ήρθε σαν δώρο τόσο τους μπάτσους, όσο και στα αιώνια τσιράκια τους, τα ΜΜΕ, τα οποία παρουσίασαν τον Π. Κ. ως 30χρονο χημικό που φαίνεται να έχει ιδιαίτερη πείρα στις εκρηκτικές ύλες, να ηγείται εγκληματικών συμμοριών και να εμπλέκεται στο κάψιμο του αγνώστου στρατιώτη. Μετά την ήττα τους στις 17/4 όπου αθωώθηκαν οι 49, αυτή τη φορά δημιούργησαν το τέλειο παραμύθι για να τσιμπήσει ο κόσμος. Άλλωστε, γνώρισαν πολύ καλά ότι όσους ψευδομάρτυρες και να βάλουν, αυτό που παίζει ρόλο είναι η ηθική και κοινωνική απομόνωση.

Η συνταγή ήταν γνωστή και το παραμυθάκι απλό: 19χρονος φοιτητής Χημικός Μηχανικός που παρουσιάζεται ως 30χρονος χημικός με πείρα και εξειδίκευση στις εκρηκτικές ύλες. Οι αστυνομικές αρχές τον έχουν συλλάβει ξανά και μάλιστα ήταν ένας από τους 49 που τόσο «εύκολα» αθώωσαν οι δικαστές στέλνοντας τον φάκελο πίσω στον εισαγγελέα για να διερευνηθεί τυχόν βίαιη μεταχείριση. Ωστόσο, η αστυνομία, πιστή στο έργο της καταφέρνει να τον συλλάβει ξανά για να αποδείξει ότι όχι μόνο αθώος δεν ήταν αλλά λίγο καιρό μετά την αθώωση του έκανε τα ίδια. Τα παπούτσια του ταιριάζουν χρωματικά τόσο σε αυτόν που κατέστρεφε αμάξια έξω από το πολυτεχνείο όσο και σε αυτόν που έβαλε φωτιά στον άγνωστο στρατιώτη (ακούγεται τουλάχιστον γελοίο αλλά αποτελεί και το βασικότερο στοιχείο των μπάτσων). Και μέσα σε όλο αυτό το θέατρο του παραλόγου, τα ΜΜΕ, για να κάνουν την υπόθεση δυσκολότερη, διαδίδουν φήμες (σε αποκλειστικότητα πάντα) για δηλώσεις του Π. Κ. ότι παραδέχεται την ανάμιξή του στο κάψιμο του άγνωστου στρατιώτη και όσα του καταλογίζουν. Όποιος γνωρίζει τις στοιχειώδεις, έστω, κινήσεις των μπάτσων μπορεί πολύ εύκολα να καταλάβει ότι τέτοιο λόγια μπαίνουν, αν όχι δια της βίας, τουλάχιστον εξαναγκαστικά στις καταθέσεις των κατηγορούμενων.

Όλα αυτά, λοιπόν, έρχονται να συνθέσουν ένα κατηγορητήριο που μέσα στα άλλα περιλαμβάνει εμπρησμό, κατοχή και χρήση εκρηκτικών υλών, διατάραξη κοινής ειρήνης και διατάραξη οδικής κυκλοφορίας. Τα ΜΜΕ και τα δελτία των 8 τον έχουν ήδη καταδικάσει από την πρώτη στιγμή. Μπορούμε να αντιληφθούμε ότι μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό καλούνται να παίξουν το ρόλο τους, αυτόν του δημόσιου κατήγορου.

Άλλωστε, και κάποιες ξαφνικές έφοδοι αστυνομικών σε σπίτια των 49 για δήθεν φιλικές κουβεντούλες μαρτυρούν το κλίμα τρομοκράτησης που θέλουν να δημιουργήσουν.

Η σύλληψη του Π. Κ. δεν ήταν τίποτα άλλο από ένα καλά οργανωμένο σχέδιο του κράτους, της αστυνομίας και των ΜΜΕ για να τρομοκρατήσουν και να καταστείλουν συνειδήσεις. Της σύλληψης του Π. Κ. είχε προηγηθεί άλλη μια κίνηση τρομοκράτησης, όταν η εισαγγελέας παρέπεμψε ξανά σε δίκη τον μοναδικό εργαζόμενο από τους 49, την τελευταία ημέρα, μάλιστα που μπορούσε να το κάνει, επικαλούμενη νέα στοιχεία. Τόσο οι υπόλοιποι 48 όσο και ο 49ος ιδιωτικός υπάλληλος, είχαν αθωωθεί από το τριμελές αυτόφωρο δικαστήριο λόγω μη υπαρκτών στοιχείων. Ειδικότερα, από τη στιγμή που η δίκη είχε διάρκεια πάνω από ένα μήνα (8/3- 17/4), με συνολικά 15 συνεδριάσεις, είναι τουλάχιστον ηλίθιο να ισχυρίζονται 10 μέρες μετά την αθώωση ότι προέκυψαν νέα στοιχεία.

Ο Π. Κ. κρατείται από τις 4/5 στο Αστυνομικό Μέγαρο της Θεσσαλονίκης σε καθεστώς απομόνωσης. Η κράτηση του αποτελεί ένα μέρος από τη συνολικότερη τιμωρία που η δημοκρατία προσπαθεί να του επιβάλει επειδή υπήρξε μέρος του φοιτητικού κινήματος. Μαζί του άλλοι 2 από τους 4 ακόμη συλληφθέντες εκείνης της ημέρας περιμένουν να δικαστούν.

Το γεγονός ότι όταν συνελήφθη για δεύτερη φορά ο Π. Κ., το φοιτητικό κίνημα είχε σταλεί από κόμματα και παρατάξεις πίσω στην ομαλή διεξαγωγή των μαθημάτων, δεν αλλάζει το ότι ο Π. Κ. είναι ένας από τους ομήρους του κράτους κατά την διάρκεια των εκπαιδευτικών κινητοποιήσεων. Άλλωστε, είναι φανερό ότι τόσο η σύλληψή του, όσο και το κατηγορητήριο και η κράτηση του είναι απόρροια της συμμετοχής του στην πορεία της 8/3 και της τότε σύλληψής του.

…η αλληλεγγύη μας είναι δεδομένη

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΦΕΘΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ Ο Π. Κ.
ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ 4 ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΤΗΣ 4/5

αλληλέγγυοι- ες
από τις σχολές του ΕΜΠ


http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=699973

No comments: